Fatade pentru case cu profile decorative: ce stil ti se potriveste cel mai bine?


Astazi vorbim despre fatade pentru case cu profile decorative, pentru ca stim cu totii cat de importanta este prima impresie. Din acest motiv, alegerea unei fatade deosebite pentru casa ta este, poate, cea mai importanta decizie din punctul de vedere al designului exterior. Cu ajutorul unei alegeri inspirate, nu doar ca vei avea parte intotdeauna de o primire calduroasa atunci cand ajungi acasa, ci vei reusi sa stabilesti stilul pentru tot restul casei. Poti incepe sa te gandesti prima data la realizarea fatadei inainte de a stabili toate detaliile pentru designul interior, astfel incat sa creezi totul intr-o armonie deplina.

De asemenea, in cazul in care peste ani te vei hotari sa vinzi casa, trebuie sa stii ca o fatada frumos realizata te poate ajuta sa mai cresti putin pretul sau sa atragi mai multi clienti, avand in vedere faptul ca toti ne uitam prima data la „coperta” inainte de a face o alegere. Sa duci la bun sfarsit un proiect de asemenea anvergura presupune sa fii atent la o serie de factori pentru ca rezultatul final sa fie pe masura asteptarilor tale, cum ar fi: stilul arhitectural, materialele folosite, schema de culori, partea ce tine de iluminat exterior sau amenajarea curtii. Si, de cele mai multe ori, ar trebui sa tii cont si de aspectul caselor vecine, astfel incat totul sa para intr-un echilibru perfect. In continuarea acestui articol vom vorbi despre fatade pentru case cu profile decorative si iti vom prezenta stiluri diferite, pentru ca la final sa fii sigur de ceea ce iti doresti pentru caminul tau.

Cuprins:

  1. Fatade pentru case cu profile decorative: care sunt factorii de care trebuie sa tii cont?
  2. Case cu ancadramente: stil traditional sau clasic?
  3. Profile decorative pentru fatada casei: de ce sunt necesare?

1. Fatade pentru case cu profile decorative: care sunt factorii de care trebuie sa tii cont?

Pentru inceput, trebuie sa vorbim despre stilul arhitectural si locatia in care se afla casa. Cu alte cuvinte, iti recomandam sa te documentezi foarte bine cu privire la caracteristicile cheie ale stilurilor arhitecturale conform carora se realizeaza fatadele pentru case si sa alegi varianta care te reprezinta cel mai mult. De asemenea, la fel de important este sa iei in calcul si locatia. In cazul in care iti construiesti casa sau este deja construita intr-o zona in care toate celelalte case au un design de epoca, nu iti recomandam sa iti realizezi fatada casei intr-un stil modernist sau contemporan, pentru a nu „strica” peisajul si armonia cartierului in care locuiesti.

fatada casa

Urmatorul pas este reprezentat de alegerea materialelor. Odata ce te-ai hotarat asupra designului fatadei casei tale, vine momentul in care trebuie sa alegi cele mai potrivite materiale prin care sa o poti realiza. Trebuie sa stii ca nu toate materialele de constructie functioneaza perfect cu toate stilurile arhitecturale. Spre exemplu, daca vrei ca locuinta ta sa aiba un aspect luxos, care sa se potriveasca atat stilului clasic, cat si celui contemporan, te poti orienta catre placile din ciment din fibre durabile. Acestea nu doar ca vor contribui semnificativ la aspectul final al casei, dar vor si proteja peretii de intemperii, deformari, deteriorari cauzate de umezeala, de termite sau alte insecte daunatoare.

In cazul in care optezi pentru crearea unei fatade de casa prin caramizi, trebuie sa stii ca ai posibilitatea sa completezi designul cu lemn sau piatra. Caramida este un material extrem de durabil, versatil si accesibil ca pret de achizitie, care reuseste sa ofere un aspect complex casei tale. Placarea cu lemn ii va duce pe vizitatori cu gandul la casele in stil contemporan, situate in cartiere noi si moderne, insa versatilitatea lemnului iti ofera posibilitatea de a-ti decora casa chiar daca stai in locuri marginase ale orasului. De altfel, aceasta este si cea mai inspirata varianta, deoarece te va duce cu gandul la casele de patrimoniu, ceea ce inseamna ca putem vorbi si despre stilul clasic de design exterior pentru case. Cu toate acestea, nu uita ca materialele pe care le alegi pentru fatada casei tale trebuie sa se afle intr-o armonie perfecta cu gardul, aleile din curte, amenajarea spatiului verde, a terasei etc.

fatada profil decorativ

Cat de importanta crezi ca este schema de culori? Iti vom spune noi: aceasta va face diferenta intre un design exterior reusit si unul stangaci. Profesionistii din domeniu ne recomanda sa tinem cont intotdeauna de faptul ca schema de culori pe care o alegem trebuie sa fie compusa din trei nuante, si anume: cea dominanta, cea care sa confere un accent deosebit designului final si cea pe care trebuie sa o folosim la usi, geamuri, pervazuri si rame. La acest capitol ai, intr-o oarecare masura, libertatea de a alege culorile care iti plac cel mai mult, insa nu uita sa tii cont de texturile materialelor pe care le-ai ales pentru realizarea fatadei. Cea mai sigura varianta ar fi sa mergi pe culori neutre, din aceeasi familie, insa daca vrei un aspect final ceva mai indraznet, nu ar trebui sa iti fie frica de contrastele puternice. Spre exemplu, o optiune foarte populara in ultima vreme este reprezentata de combinatia dintre gri carbune, alb si o alta nuanta mai deschisa de gri. Si iti mai spunem un pont: aceasta schema de culori se potriveste foarte bine atat cu lemnul, cat si cu piatra sau caramida. Mai poti plusa in designul exterior punand accent pe usa de la intrare. Specialistii prefera in ultima perioada sa scoata in evidenta aceasta parte a casei si ne recomanda sa optam pentru culori precum burgundy sau galben, spunand ca nu este nimic gresit daca va fi mai stralucitoare decat restul fatadei.

Urmeaza sa vorbim despre peisagistica si iluminatul exterior. Designul peisagistic pe care il vei alege pentru curtea ta nu va face decat sa aduca un plus aspectului final al casei. Alege un gazon de calitate pe care sa il imbini cu pietre, gresie de exterior, plante si cativa arbusti. Selectia plantelor, ca tipuri si numar, iti apartine in totalitate. Aici putem doar sa te sfatuim sa te gandesti cat de mult timp vei petrece in gradina. In cazul in care nu petreci foarte mult timp pe acasa, atunci iti recomandam sa alegi flori si arbusti care nu necesita o atentie deosebita, astfel incat gradina ta sa nu aiba un aspect ofilit si neingrijit. Daca, in schimb, iti place sa gradinaresti, poti sa alegi chiar si cele mai pretentioase plante, tinand cont de faptul ca vei avea timp si rabdare sa le ingrijesti. In ceea ce priveste iluminatul, ia in considerare adaugarea de lumini ambientale. Acestea iti vor oferi senzatia de „acasa”, dar si intimitatea de care ai nevoie in propria curte. Nu ai nevoie decat de mici felinare de perete si de cateva lampi solare fixate strategic in gazon.

profil decorativ casa

2. Case cu ancadramente: stil traditional sau clasic?

Exista cateva diferente notabile intre casele realizate in stil traditional si cele realizate in stil clasic, chiar daca vorbim despre case cu ancadramente. De multe ori, atunci cand privim fatade de case cu ancadramente, avem tendinta de a le incadra in stilul clasic, insa ne putem insela daca nu suntem foarte atenti la detalii. O casa realizata in stil traditional se deosebeste de una in stil clasic prin metoda de constructie, materialele folosite si chiar si prin abordarea in sine a proiectului. In prezent, casele moderne se realizeaza, in principal, din otel si sticla, in timp ce stilul clasic ramane dominat de caramida, lemn si piatra. In zilele noastre, nicio cladire nu poate fi numita in intregime moderna sau traditionala. Integrand atat caracteristicile clasice, cat si cele moderne, stilul contemporan a evoluat.

Sa proiectezi fatada unei case poate fi un proces foarte creativ. Spre exemplu, daca esti un fan al stilurilor arhitecturale grecesti și romane, atunci inseamna ca iti doresti o casa in stil clasic. Doar ca, pentru a obtine acest aspect final, trebuie sa oferi si o nota neo-clasica daca iti doresti ca fatada casei tale sa aiba o valoare estetica atemporala, astfel incat sa nu traiesti niciodata cu impresia ca are un aspect invechit sau ca nu se mai potriveste in tiparele modei prezentului. Inca un aspect foarte important de retinut este reprezentat de design. Nu uita ca, pentru a avea o casa traditionala in proportie de 100%, trebuie sa optezi pentru un design exterior in linii drepte sau pentru un design simetric, pe care sa il acompaniezi cu cateva corpuri de iluminat tot clasice, iar aici ne referim la felinare.

Pe de alta parte, daca iti doresti un design modern pentru casa ta, atunci va fi nevoie sa te concentrezi si sa iti creezi un design asimetric in mod intentionat. In cazul in care ai ocazia sa admiri fatade moderne de case, poate vei observa ca modelele alese pot crea, intr-un final, forme abstracte si, eventual, neuniforme. Stilul modern vine cu note ceva mai indraznete si, in acest caz, ai posibilitatea de a-ti placa locuinta cu mai multe tipuri de materiale. O varianta aleasa frecvent in ultima vreme este reprezentata de placarea cu panouri ACP (placi compozite din aluminiu). Acestea nu doar ca sunt foarte rezistente in timp, insa le gasesti in diferite culori si texturi, astfel ca ai parte de libertate deplina si de foarte multa varietate.

profil decorativ fatada casei

3. Profile decorative pentru fatada casei: de ce sunt necesare?

Sa optezi pentru profile decorative nu este un lucru obligatoriu atunci cand vorbim despre fatade pentru case. Totusi, sunt elemente foarte importante la care ar trebui sa te gandesti atunci cand observi, peste ani, ca fatada casei tale ar necesita cateva schimbari. Odata cu trecerea anilor, designul exterior al casei are cel mai mult de suferit din cauza conditiilor de mediu, in principal. Iar aici intervine utilitatea profilelor decorative: le poti folosi pentru mici renovari sau retusuri, fara sa cheltuiesti foarte multi bani sau sa astepti foarte mult timp pana cand lucrarile vor fi gata. Cu toate acestea, poti opta pentru profile decorative de exterior inca de cand iti construiesti casa, deoarece aceste elemente vor oferi personalitate casei tale si un stil deosebit. Sa nu uitam nici faptul ca detaliile fac diferenta, asa ca, daca alegi cu grija profilele decorative pentru exteriorul casei tale, ai ocazia de a crea la final un design unic.

De regula, profilele decorative de exterior sunt fabricate din polistiren expandat si placate cu compozit, astfel incat sa fie rezistente in timp si la conditii meteo de orice fel. Polistirenul prezinta o densitate destul de mare, asa ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta durabilitatii materialului. De asemenea, datorita stratului de compozit cu care este acoperit acest polistiren expandat, ai ocazia de a vopsi sau varui profilele decorative cu mare usurinta. Acestea sunt si foarte usor de montat, de manipulat si nici nu se deformeaza in timp, nici macar dupa inghet si dezghet in timpul iernii, dupa ploi torentiale sau temperaturi sufocante. In functie de nevoile si preferintele tale, poti alege diferite elemente de decor exterior, cum ar fi: ancadramente pentru ferestre si usi, cornise (cu rol in sprijinirea acoperisului si foarte utile pe timp de iarna sau pe vreme ploioasa), brauri decorative pentru delimitare, coloane decorative (folosite, in principal, pentru mascarea anumitor parti care nu se doresc a fi vizibile), stalpi ornamentali (sau pilastri), solbancuri si multe altele.

Speram ca parcurgerea acestui articol pana la final ti-a raspuns macar la cateva intrebari referitoare la optiunile de fatade pentru case cu profile decorative sau cu ancadramente. Atat timp cat esti sigur pe stilul pe care vrei sa il adopti pentru designul exterior al casei tale, nu ai cum sa dai gres atunci cand demarezi procesul de realizare a fatadei. Cel mai important este sa tii cont de stilul care te caracterizeaza cel mai bine, de materialele de constructie si de schema de culori. Iar, in cazul in care nu esti foarte sigur si oscilezi intre doua sau mai multe variante, opteaza pentru cea neutra dintre ele. Iti va fi mult mai usor peste ceva timp sa faci modificari si, in plus, stilul neutru nu se demodeaza niciodata. Pe promokasa.ro iti punem la dispozitie produse variate atat pentru design exterior, cat si pentru design interior, dar si multe alte articole de blog care au menirea de a te ajuta sa faci cele mai bune alegeri pentru casa si curtea ta.


Sursa foto: freepik.com.

Comentarii