Montarea unei rigole de dus: informatii esentiale pe care trebuie sa le stii pentru o instalare corecta

Montarea unei rigole de dus: informatii esentiale pe care trebuie sa le stii pentru o instalare corecta 


In orice baie moderna montarea unei rigole de dus este absolut necesara pentru a exista o evacuare corecta a apei. Inlocuirea sau instalarea unui canal de scurgere nu este, de regula, o sarcina dificila, dar intotdeauna este bine sa fii informat cu privire la posibilele complicatii care pot aparea, mai ales ca fiecare proiect de montare rigola de dus poate fi putin diferit. Indiferent de provocarile cu care te-ai putea confrunta in tot acest proces, urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa executi asa cum trebuie aceasta lucrare, fara alte neplaceri.

Cuprins: 

  1. Montarea unei rigole de dus: lucruri utile inainte de a incepe un astfel de proiect

1.1 Ce este o rigola de dus?

1.2. Tipuri de rigole de dus

1.3. Sfaturi inainte de montajul unei rigole de dus

  1. Cum se realizeaza corect montajul unei rigole de dus?

2.1. Materiale necesare in instalarea unei rigole de dus

2.2. Cat de repede se realizeaza montajul unei rigole

2.3. Etape in instalarea rigolei de dus 

1. Montarea unei rigole de dus: lucruri utile inainte de a incepe un astfel de proiect

 

Rigola de dus este o optiune moderna pentru amenajarea unei bai in ultimele tendinte. In alegerea acesteia se tine cont de dimensiune, material, calitate si de cat de usor se instaleaza si se intretine. Principalul scop al rigolelor de dus este drenarea apei de pe pardoseala, asigurand rapiditatea scurgerii si chiar filtrarea murdariei. Inainte de a incepe montajul unei rigole, este important sa stii exact care este rolul acesteia intr-o cabina de dus, precum si ce optiuni de selectie exista in acest sens.

1.1. Ce este o rigola de dus?

Desi o baie relaxanta in cada nu poate fi comparata cu nimic, multe persoane prefera varianta cabinelor de dus. Deoarece timpul este foarte pretios in zilele noastre, marele atu al acestora este rapiditatea in utilizare si intretinerea mai usoara.

Rigola de dus este scurgerea in pardoseala a unei cabine de dus. Pe langa rolul practic pe care il are, rigola este si un element al baii care trebuie sa aiba un design deosebit si atractiv. Forma si dimensiunea acesteia poate varia, prin urmare si pasii de montaj pot fi usor diferiti, in functie de modelul ales.

Rigolele de dus sunt realizate, de obicei, din otel inoxidabil iar unele componente pot fi fabricate din plastic rezistent. Atunci cand alegi un astfel de obiect sanitar pentru baia ta, tine cont, in primul rand, de dimensiunea pe care o are cabina de dus. Lungimea rigolelor difera, asa ca este important sa alegi varianta potrivita, pentru ca scurgerea apei sa se realizeze corespunzator. De asemenea, montajul conteaza foarte mult, iar daca nu este realizat corect, pot aparea inundatii. O optiune buna sunt si rigolele ajustabile care permit posibilitatea de adaptare a lungimii in functie de spatiul disponibil.

1.2. Tipuri de rigole de dus

Scurgerea este una dintre cele mai importante componente ale dusului. Deoarece exista mai multe tipuri de rigole de dus, este important sa alegi modelul potrivit pentru a nu avea probleme dupa instalare. Situatiile neplacute cu care te-ai putea confrunta ulterior sunt evacuarea defectuoasa a apei sau acumularea de mizerie si mucegai in timp.

In functie de forma, cele doua tipuri principale de rigole de dus sunt punctiforme si liniare. Ambele sunt la fel de eficiente in scurgerea apei din dus, dar arata si functioneaza diferit.

Canalele de scurgere punctiforme sunt mici si se plaseaza, de regula, in centrul podelei. Podeaua trebuie sa aiba inclinare in jos catre gura de scurgere pentru evacuarea adecvata a apei. In cazul acestui tip de canal de scurgere, vei fi mai limitat in ceea ce priveste gresia pe care o poti folosi. Cel mai bine se potriveste cea patrata, cu placi mai mici, pentru a putea lucra cu panta. Acest tip de scurgere este cel mai des folosit la dusurile cu bordura si nu este o optiune buna pentru cele fara bordura.

cabina de dus

O scurgere liniara are forma dreptunghiulara, este lunga si se intinde pe latimea unui perete al dusului. Poate fi plasata direct pe perete iar intreaga podea sa fie inclinata intr-o singura directie, spre scurgere. O alta modalitate de instalare a rigolei de dus liniare este pe pardoseala, fiind o alegere excelenta pentru o cabina de dus moderna. Scurgerile liniare au o anumita estetica si sunt o optiune populara in randul proprietarilor de case.

rigola de scurgere dus

baie moderna

In functie de material, rigolele de dus pot fi realizate din diverse materiale, cum ar fi inoxul, polipropilena, aluminiul cromat, PVC sau plastic. Insa cele din inox sunt cele mai des folosite si recomandate datorita rezistentei la coroziune si a duratei de viata mare. In plus, acestea sunt foarte usor de intretinut si de curatat, spre deosebire de celelalte modele.

Indiferent de optiune, alege rigole de dus de calitate, care sa reziste in timp. De asemenea, tine cont sa optezi pentru o rigola de dus care se potriveste cu decorul si accesoriile din baie, precum si cu tipul de podea de dus. 

1.3. Sfaturi inainte de montajul unei rigole de dus

Exista mai multe optiuni de rigole si canale de scurgere pentru dus din care poti alege, iar varianta potrivita depinde de cabina de dus pe care o ai, de spatiul disponibil si de tipul de tevi din baie. Tine cont de aceste sfaturi inainte de a incepe montajul unei rigole de dus:

  • Daca ai trecut de la cada la cabina pentru baie, este posibil sa fii nevoit sa schimbi teava de scurgere, deoarece dimensiunile nu se potrivesc, iar apa nu se va scurge asa cum trebuie. Este recomandata inlocuirea tevilor de drenaj cu diametrul mai mic de 50 mm.
  • In alegerea rigolei tine cont de marimea dusului pe care il ai si de tipul de gresie. Daca ai ales o amenajare cu placi mari de gresie, acorda atentie latimii pe care o are rigola, pentru a se potrivi cat mai bine cu latura pardoselii.
  • Inainte de a incepe montajul rigolei, hotaraste pe care latura o vei instala. Aceasta poate fi asezata pe stanga, pe dreapta sau pe centru iar uneori este preferata instalarea pe laturile peretilor.
  • Pentru ca baia este o zona cu nivel crescut de umezeala, este important sa alegi rigole de cea mai buna calitate. De preferat este otelul inoxidabil, in combinatie cu anumite elemente realizate din plastic rezistent.
  • Membrana de izolare ocupa si ea un loc important, iar de calitatea acesteia depinde foarte mult scurgerea adecvata a apei prin pardoseala.
  • Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este inclinatia corespunzatoare a placii de scurgere, pentru a fi evitate accidentarile ce pot avea loc pe o podea umeda. Aici trebuie sa iei in calcul o panta a tevii de evacuare mai mare de 2% si o panta a podelei pana la rigola intre 1 si 2%. 

2. Cum se realizeaza corect montajul unei rigole de dus?

 

rigola dus

O baie moderna este caracterizata de prezenta cabinelor de dus minimaliste sau de dusurile de tip walk-in, pentru ca au un aspect deosebit si sunt usor de utilizat. Un dus cu rigola, instalat asa cum trebuie, va fi o placere atunci cand il folosesti, oferind o experienta unica de fiecare data cand esti in baie.

Rigola de dus este usor de instalat si se adapteaza cu usurinta in multe spatii, completand in mod armonios decorul elegant al unei bai.  

2.1. Materiale necesare in instalarea unei rigole de dus

In procesul de montaj al unei rigole, vei avea nevoie de cateva materiale si ustensile. Iata care sunt acestea:

  • Lubrifiant pentru mufe de canalizare;
  • Gleturi, ciment si tencuieli;
  • Gletiera;
  • Cutter metalic cu ghidaj;
  • Masina de gaurit si insurubat;
  • Chei fixe, inelare si tubulare;
  • Dreptare pentru nivelat;
  • Poloboace;
  • Fierastrau de mana;
  • Raportoare, sublere si echere;
  • Surubelnite;
  • Clesti si patenti.

2.2. Cat de repede se realizeaza montajul unei rigole

Montajul unei rigole nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva ore, fiind considerata o sarcina destul de usoara. Dar este bine sa fii intotdeauna pregatit si pentru eventualele complicatii, mai ales ca fiecare proiect este diferit. Asa ca, este recomandat sa-ti rezervi o dupa-amiaza intreaga pentru a realiza o scurgere de dus eficienta. Probabilitatea aparitiei problemelor in timpul instalarii creste odata cu vechimea instalatiilor sanitare si a tevilor. De-a lungul timpului, scurgerile metalice se pot coroda, lucru care iti poate provoca unele dificultati. 

2.3. Etape in instalarea rigolei de dus

Scurgerea este un element important in baie, prin urmare montarea rigolei de dus trebuie realizata corect si cu mare precizie. Iata care sunt pasii esentiali pe care trebuie sa-i urmezi in acest proces: 

Alegerea locatiei - o scurgere de dus liniara poate fi montata pe perete sau pe podea, asadar este important sa alegi rigola de dus potrivita pentru locul in care doresti sa o amplasezi. Indiferent de zona aleasa, podelele trebuie sa fie inclinate spre canal pentru a te asigura ca toata apa este drenata. Atunci cand panta de scurgere nu este suficienta, apa se acumuleaza si poate provoca inundatii in baie.

Pregatirea - inainte de a incepe procedura propriu-zisa, citeste cu atentie instructiunile producatorului despre cum se monteaza o rigola. Acest lucru este important deoarece pasii pot fi diferiti in functie de modelul pe care l-ai ales. De asemenea, inainte de a incepe procesul de instalare, ai grija ca podeaua si zona de lucru sa fie curate, pentru ca resturile sau murdaria sa nu patrunda in scurgerea dusului in timpul asamblarii.

Pozitionarea corecta - pune rigola in locul din podea special realizat pentru aceasta si prinde cu suruburile de ancorare prevazute in pachet. Regleaza la inaltimea corecta pentru a mentine panta spre scurgere si apoi ataseaza sifonul. Poti utiliza un poloboc pentru rezultate mai precise. Inaltimea scurgerii dusului trebuie calculata tinand cont de grosimea placilor, stratul de adeziv si de stratul de nivelare.

Conectarea la conducta de drenaj - conecteaza scurgerea la conducta de drenaj si asigura-te ca aceasta are o panta suficienta. Glisarea scurgerii in conector nu necesita lipire, deoarece conectorul asigura o etansare suficienta.

Fixarea rigolei - rigola se fixeaza cu beton pana la flansa izolatoare iar canalul de drenaj al acesteia are nevoie de o suprafata de beton intarit, acoperit cu un strat de grund. Spatiul din jurul rigolei se umple si el si se niveleaza, tinandu-se cont de grosimea placilor ceramice. Modelele de perete sunt prevazute cu o fixare speciala pentru aplicarea pe perete.

Hidroizolarea - daca ai ajuns in aceasta etapa de montare a rigolei, inseamna ca esti foarte aproape de final. De indata ce sapa s-a intarit, este timpul sa acoperi betonul cu un strat hidroizolant sau o folie impermeabila pana la capatul scurgerii, dar si pe marginile sapei si a rigolelelor.

Instalarea placilor - Pasul final consta in instalarea placilor de gresie, folosind adeziv si silicon. Incearca sa realizezi o trecere cat mai lina intre placi si rigola. Pentru o scurgere eficienta a apei, este recomandata mentinerea unei pante de cel putin 2% spre scurgerea dusului, respectiv 2 cm per metru.  Este important sa te asiguri ca placile nu sunt plasate direct pe scurgerea dusului, fiind nevoie sa ramana aproximativ 5 mm liberi pentru a aplica etansantul elastic.

Etansarea scurgerii de dus - dupa ce au fost instalate gresia si faianta, rostul dintre gresie si scurgere trebuie sigilat permanent cu un material de etansare elastic (rost de intretinere).

Folosirea rigolelor de dus in locul altor sisteme de scurgere este din ce in ce mai des intalnita, mai ales datorita faptului ca sunt foarte eficiente, dar si pentru ca se incadreaza perfect in designul modern al unei bai. Montarea rigolelor de dus este esentiala, prin urmare, etapele de lucru trebuie respectate intocmai pentru reusita intregului proiect. Cei mai importanti pasi in tot acest proces sunt fixarea rigolei, aplicarea sapei, etansarea si montarea placilor ceramice. Acorda atentie maxima fiecaruia si vei fi multumit de rezultatele obtinute.

Rigola de dus reprezinta o solutie eficienta si, totodata moderna, de amenajare a unui spatiu sanitar. Fie ca este vorba de o renovare sau de un proiect construit de la zero, instalarea unui astfel de sistem de scurgere asigura o drenare buna si rapida a apei. Asadar, pentru a obtine cel mai bun rezultat posibil in montarea unei rigole de dus, tine cont de sfaturi si de pasii esentiali pe care trebuie sa-i parcurgi in acest proces.  

Sursa foto: pexels.com

Comentarii