Renovarea baii: aspecte importante de luat in calcul pentru a obtine designul mult visat

Baia este o incapere ce nu trebuie sa lipseasca din nicio locuinta, avand mai multe functii importante. Este locul unde se asigura igiena personala prin dus, spalatul dintilor si al mainilor, dar si o zona de relaxare, unde se afla cada plina cu spuma. In acelasi timp, in baie se pot depozita si produsele de ingrijire personala, precum sampoane, sapunuri, creme sau periute de dinti.

Nu in ultimul rand, aceasta incapere poate aduce o adevarata valoare imobiliara. O baie bine amenajata poate creste valoarea unei case, fiind unul dintre criteriile importante pentru cumparatori. Renovarea baii presupune mai intai de toate, imbunatatirea aspectului si a functionalitatii acesteia, astfel incat sa ofere un spatiu confortabil si sigur pentru toti utilizatorii. Incaperea care nu a mai fost renovata de mult timp poate prezenta probleme precum scurgeri de apa, suprafete alunecoase sau placi de faianta crapate sau sparte, toate acestea putand fi periculoase sau incomode pentru utilizatori.

Renovarea baii de la zero sau pur si simplu, imbunatatirea acesteia dintr-un punct, poate creste confortul si siguranta prin schimbarea sau repararea obiectelor sanitare, inlocuirea placilor de pe pereti sau adaugarea de elemente de siguranta, asa cum sunt manerele pentru suport.

 

Cuprins:

  1. Renovare baie: etapele ce trebuie parcurse pentru designul dorit
  2. Renovarea baii: inspiratie pentru un rezultat deosebit

2.1. Renovare baie fara demolare: cele mai potrivite nuante

2.2. Idei de renovare a baii: piese de mobilier si obiecte sanitare ce merita sa fie incluse

  1. Renovare baie: sfaturi practice in functie de designul dorit

 

1. Renovare baie: etapele ce trebuie parcurse pentru designul dorit


Renovarea unei bai poate fi o sarcina dificila initial, insa stabilind atent toate detaliile si organizand eficient intregul proces, lucrurile se simplifica.

 

  1. Planificarea si stabilirea bugetului - Acest lucru va ajuta in fixarea obiectivelor privind modificarile dorite, in functie de bugetul disponibil. In aceasta etapa, se pot accesa surse de inspiratie, pentru a urmari atent detaliile ce urmeaza a fi incluse in proiect, dar si pentru a obtine un cost estimativ.

 

  1. Inlocuirea suprafetelor si a finisajelor: Odata ce a fost planificata renovarea baii, este momentul potrivit pentru a trece la inlocuirea zonelor de suprafata. Etapa presupune schimbarea placilor ce acopera podeaua, a celor de pe pereti si tavan, precum si a finisajelor cum ar fi vopseaua, gresia sau faianta.
  2. Schimbarea vechilor echipamente sanitare: Urmatorul pas include inlocuirea completa a vechilor echipamente sanitare. In aceasta categorie intra cada, chiuveta si toaleta. Totusi, inainte de a selecta dintre accesorii sanitare, este indicat ca toate sculele si uneltele necesare sa fie la indemana, pentru ca intregul proces sa fie eficient si realizat corespunzator. De asemenea, trebuie sa se realizeze o masuratoare a intregului spatiu, dar si a punctelor unde vor fi amplasate toate elementele, chiar si cele de tehnica sanitara, care sunt atat de importante.
  3. Imbunatatirea instalatiilor electrice si de apa: Renovarea baii poate fi ocazia perfecta pentru a schimba reteaua electrica, dar si pe cea de apa. Totusi, in acest caz, este bine ca un profesionist sa ofere o mana de ajutor.
  4. Instalarea unui iluminat nou: Lumina este un element care face o mare diferenta in ceea ce priveste atmosfera unei incaperi, iar acelasi lucru este valabil si in cazul baii. Selectarea unui corp de iluminat trebuie sa corespunda stilului dorit si dimensiunilor baii in curs de reamenajare.
  5. Decorarea baii: Ultimul pas presupune alegerea accesoriilor si a decoratiunilor care sa se potriveasca designului incaperii. Dupa montarea tuturor elementelor, este un moment potrivit pentru selectarea prosoapelor, a perdelei de dus, a covoraselor si nu numai.

In general, este important ca intregul proiect sa inceapa cu planificarea atenta a fiecarui pas, dar si alegerea profesionistilor calificati care sa ofere ajutorul necesar. In acest fel, rezultatul obtinut nu doar ca va fi de vis, ci se va incadra si in bugetul disponibil.

 

2. Renovarea baii: inspiratie pentru un rezultat deosebit

In cazul in care baia necesita o reamenajare completa, inspiratia pentru noul design poate veni chiar din restul casei. Daca locuinta a fost gandita pentru a avea un anumit stil, cu siguranta, cea mai potrivita varianta ar fi de a include un design asemanator si in baie. Totusi, gusturile privind amenajarile interioare sunt foarte variate si mai ales, personalizabile. Astfel, proprietarii casei sunt responsabili de a exprima cat mai detaliat ceea ce isi doresc. Pentru un plus de inspiratie, se poate tine cont de cateva aspecte.

2.1. Renovare baie fara demolare: cele mai potrivite nuante

 

Baile sunt spatii importante in casa oricui, iar culorile alese pentru acestea pot face o diferenta semnificativa in privinta atmosferei create. Culorile pot fi folosite pentru a crea o ambianta relaxanta sau energizanta, iar selectarea nuantelor potrivite poate ajuta la crearea unui spatiu confortabil si placut. Printre cele mai potrivite culori pentru baia din locuinta se numara:

-        Alb: este o culoare ce ocupa o pozitie fruntasa in acest clasament. Este o alegere populara pentru designul bailor, deoarece creeaza o atmosfera luminoasa si curata. De asemenea, albul poate fi combinat cu alte culori pentru a crea un design simplu si elegant. In acelasi timp, interiorul alb se poate asorta cu baterii de baie argintii, metalice sau de orice culoare, oferind un aspect de ingrijit si curat.

-        Albastru: reprezinta o culoare calmanta si relaxanta, care poate ajuta la crearea unei iluzii optice, a unui spatiu larg si primitor. Tonurile mai deschise de albastru, precum bleu, albastru-pastel sau turcoaz, pot fi combinate cu profile decorative de interior in nuante de alb pentru a crea un aspect placut si relaxant.

-        Verde: reprezinta nuanta care transmite liniste si relaxare, iar acest lucru poate fi benefic in aspectul general al baii. Tonurile de verde deschis sau chiar smarald pot fi imbinate cu usurinta cu nuantele neutre, cum ar fi bejul sau griul, creand in acest fel o ambianta apropiata de natura si calmanta.

-        Gri: nuanta eleganta si sofisticata, griul poate fi folosit pentru a crea o baie intr-un stil modern si chic. Pot fi alese tonurile mai inchise de gri pentru o atmosfera mai moderna sau nuante mai deschise pentru a se obtine un aspect mai luminos si spatios.

-        Mov: aceasta este o culoare vibranta si energizanta, care poate fi folosita pentru a adauga o nota de viata si personalitate in baie. Nuantele mai deschise de mov sunt potrivite pentru a crea un design mai subtil, iar cele mai inchise pentru un design minimalist, chiar modern.

 

De regula, culorile mai deschise si tonurile pastelate sunt cele mai populare si mai potrivite pentru baie, deoarece acestea ajuta la crearea unui design primitor si relaxant, conferind aspectul de incapere spatioasa. Indiferent de culoarea aleasa, este indicat ca aceasta sa se potrivesca stilului si personalitatii utilizatorului, pentru a se obtine un spatiu placut si confortabil si implicit, designul pe care mereu si l-a dorit.

2.2. Idei de renovare a baii: piese de mobilier si obiecte sanitare ce merita sa fie incluse

Odata ce au fost finalizata reamenajarea peretilor si a pardoselii din baie, se pot selecta si elementele din aceasta incapere. Obiectele sanitare si mobilierul de baie trebuie selectate in functie de spatiul disponibil, precum si de nevoile utilizatorilor.

In cazul in care spatiul este redus si se urmareste inlocuirea tuturor elementelor existente, au fost create articole care sa vina in ajutor. De exemplu, pentru a avea un plus de spatiu, se poate alege varianta de rezervoare de WC incastrate care, pe langa faptul ca nu ocupa loc, sunt estetice si contribuie la stilul modern.

Odata ce au fost inlocuite chiuveta si cada, este importanta selectarea unor noi baterii de baie. Acestea trebuie sa se potriveasca dimensiunilor elementelor la care sunt montate. Chiuvetele de mari dimensiuni necesita baterii mai inalte sau cu o deschidere mai larga, pe cand celor mici li se potrivesc exact opusul.

De asemenea, pentru inlocuirea retelei de apa trebuie luate in considerare mai multe articole. In acest sens, sifoanele de baie nu trebuie omise pentru o buna functionare a retelei. Acelasi lucru este valabil si pentru rigolele si canalele de dus care nu pot fi omise. In cazul in care elementele vechi sunt infundate sau au suferit modificari de-a lungul timpului, acestea vor necesita inlocuire cat de curand.

Nu in ultimul rand, in functie de stilul dorit, designul cazii poate sa varieze. Daca se doreste implementarea designului rustic, modelele clasice de cazi, spatioase si confectionate din materiale durabile sunt cele mai potrivite. Pentru pasionatii de modernism, in prezent, exista variante de cadite de dus cu o anumita adancime, ce pot fi delimitate de restul incaperii printr-un panou lat de sticla fix ori rabatabil. Indiferent de designul dorit, se pot aplica si elemente de siguranta, precum manerele montate de perete ori covorasele impermeabile, anti-alunecare.

 

3. Renovare baie: sfaturi practice in functie de designul dorit

Renovarea baii poate fi un proiect interesant si care aduce satisfactie, dar care in acelasi timp, poate induce stare de stres, in situatiile in care nu este planificat corespunzator. Daca reamenajarea baii se afla pe lista de dorinte, exista cateva sfaturi ce merita a fi luate in considerare pentru a economisi timp si bani, iar in final, pentru a se obtine rezultatul dorit.

 

  1. Stabilirea bugetului si planificarea cu atentie a tuturor detaliilor

Trebuie luate in considerare toate costurile implicate, inclusiv valoarea tuturor materialelor, a manoperei, dar si orice cheltuieli neprevazute. Proiectul trebuie sa fie organizat si gandit cat mai in detaliu, astfel incat sa nu fie necesare modificari suplimentare, care adesea pot fi costisitoare si care pot intarzia finalizarea.

  1. Optarea pentru materiale de cea mai buna calitate

Atunci cand se realizeaza renovarea baii, este important ca toate materialele utilizate sa fie de calitate si mai ales, durabile. In multe situatii, pot fi tentante ofertele si preturile mai accesibile pentru a economisi bani, insa exista riscul ca acestea sa nu reziste in timp si sa necesita inlocuirea mai devreme decat a fost anticipat. In plus, materialele de calitate superioara pot oferi un aspect mai atractiv si ingrijit, crescand si valoarea proprietatii.

  1. Selectarea culorilor si a designului care sa placa pe termen lung

Cand se aleg culorile si designul pentru baie, trebuie luate in considerare preferintele personale si stilul abordat in celelalte incaperi ale casei. Mai mult decat atat, nuantele pentru care s-a optat trebuie sa reflecte personalitatea utilizatorului, in asa fel incat sa il incante de fiecare data cand trece pragul incaperii.

  1. Functionalitate inainte de toate

Daca pana cum s-a pus accent pe estetica si cat este de importanta, nu trebuie omisa functionalitatea. Baia trebuie sa fie un spatiu practic, suficient de incapator, dar mai ales, funcțional, care sa se potriveasca nevoilor proprietarului. Toate obiectele sanitare, dar si piesele de mobilier de baie alese sunt importante pentru ca asigura confort si utilitate, completand in acelasi timp si latura estetica a incaperii. Astfel, functionalitatea si designul trebuie sa se imbine echilibrat.

  1. Spatiul disponibil este cel care indruma cel mai precis

Atunci cand se realizeaza planificarea renovarii baii, spatiul disponibil si configuratia incaperii sunt aspectele care ghideaza spre cele mai bune alegeri. Masurand cu atentie baia, se vor putea alege obiecte sanitare si piese de mobilier care sa se potriveasca spatiului si sa maximizeze utilizarea acestuia, permitand organizarea eficienta. De asemenea, se poate interveni si asupra iluminatului, in cazul in care se constata ca nu exista suficienta lumina naturala. In aceasta situatie, estetica incaperii este tot cea care indruma catre o sursa de iluminat artificiala potrivita, care sa dea senzatia unui loc spatios si luminos.

  1. Implicarea profesionistilor pentru sarcinile complexe

Daca o buna parte dintre etapele renovarii nu necesita experienta in domeniu, multe dintre sarcini pot deveni prea dificile pentru cei care nu au cunostintele potrivite. Astfel, lucratorii specializati in amenajari si in montarea de obiecte sanitare sau alte elemente complexe sunt cei mai potriviti pentru a duce la bun sfarsit proiectul.

 

Renovarea completa sau partiala a baii din locuinta pare la inceput a fi o provocare, insa tinand cont de cateva aspecte si realizand un plan bine pus la punct, rezultatul obtinut va fi perfect.

 

Sursa foto: unsplash.com.

Comentarii